Mijn Aantekeningen

Alternatieve Software

10 april 2024

open source public spaces

Alternatieve software en services voor een open samenleving.

Lees Alternatieve Software

Designathon Feedback Overheid

10 november 2023

software design open samenwerking code for nl inspiratie public tech creativiteit

Donderdag 9 en vrijdag 10 november 2023 was er de Hackathon/Designathon "Feedback Overheid" bij Waag en Datalab Amsterdam. Ons team van 4 designers, "FB&4th" (Feedback and Forth), werkte aan het concept "De Feedbak".

Lees Designathon Feedback Overheid

Een algoritmeregister vullen

16 februari 2023

algoritmeregister software design

Gisteren was er een bijeenkomst van de provincies in het kader van algoritmeregister, deze keer met een focus op het vullen van het algoritmeregister: wat moet erin (en wat niet).

Lees Een algoritmeregister vullen

There be Easter Eggs

20 december 2021

natural computing inspiratie

Tijdens mijn studie informatica was ïk gefascineerd door natuurlijke algoritmes of natural computing. Voorbeelden daarvan zijn cellulaire automaten, neurale netwerken, evolutie en zwerm-intelligentie.

Lees There be Easter Eggs

Open Samenwerken, hoe doe je dat?

14 juni 2021

open samenwerking code for nl open source

Je project open stellen voor open samenwerking met andere organisaties, teams of "de community" is niet altijd eenvoudig. Toch is het de wens van veel overheidsprojecten om meer open te gaan werken. Code for NL organiseerde een meetup waarin vanuit drie projecten ervaringen werden gedeeld.

Lees Open Samenwerken, hoe doe je dat?

De Unix filosofie

3 mei 2021

software design open source inspiratie

Het ontwerpen van software kent, net als alle andere dingen die door mensen verzonnen en gemaakt worden, esthetische stromingen. Een van die filosofiën is de Unix filosofie. Daarbij staat simpliciteit van toepassingen centraal.

Lees De Unix filosofie

Public Code of Source Available

15 februari 2021

public tech open source meetup foundation for public code

Onder de noemer open source wordt er gestreden voor het vrijgeven van software die door de overheid gebruikt wordt of gemaakt is. Dit gebruik maken en maken van zijn echter twee erg verschillende cases, waarbij open source ook niet per se de juiste noemer is.

Lees Public Code of Source Available

Unstoppable brainstormer

10 februari 2021

creativiteit inspiratie

In zijn TED talk "ADHD sucks, but not really" beschrijft Salif Mahamane hoe hij zijn hele leven te horen krijgt wat er allemaal mis met hem is, als hij weer eens niet oplet. En hoe hij wordt weggezet alsof hij niet normaal is.

Lees Unstoppable brainstormer

Idee voor 360 graden feedback

26 januari 2021

open samenwerking software design

Gewoon een klein ideetje, waarvan ik niet weet of het bestaat. Er zijn een aantal concepten die volgens mij mooi in elkaar haken, te weten: 360 graden feedback, 21st century skills, en retrospectief format. Ik heb nog geen uiteindelijke vorm bedacht, dus ideeën zijn welkom!

Lees Idee voor 360 graden feedback

Samen denken, ruwe schetsen

25 januari 2021

open samenwerking

Als ik als visueel denker met mensen samenwerk, kom ik er niet omheen om ideeën ook visueel te maken en die plaatjes samen met mensen te bespreken, om te checken of ik het snap. Daarvoor is het helemaal niet nodig om mooie plaatjes te maken, heb ik gemerkt. Sterker nog, er valt veel voor te zeggen om juist hele ruwe schetsen te gebruiken.

Lees Samen denken, ruwe schetsen

Het gevaar van priming

25 januari 2021

public tech software design algoritmeregister code for nl meetup

Zojuist een erg interessante sessie gehad over de mogelijkheid om een "algoritmeregister" te introduceren. Iedereen heeft daar wel iets van een beeld bij, maar bij nadere verkenning blijkt al snel: wat zit er nou eigenlijk in een "register", en wat valt er eigenlijk allemaal onder de noemer "algoritmes". Op die manier wordt het verzinnen van een oplossing een soort taalfilosofische exercitie.

Lees Het gevaar van priming

Een app om de toekomst te voorspellen

24 januari 2021

software design open source

Een tijd geleden kreeg ik het verzoek om een Tarot app te schrijven. In eerste instantie moest ik even nadenken; ik geloof namelijk niet in dit soort zaken. [discussie: moest ik deze klus daarom afwijzen?] Uiteindelijk heb ik het appje gemaakt, en daarbij kwam er een interessante afweging voorbij.

Lees Een app om de toekomst te voorspellen

pOS feature #1: Happy Highlighter

22 januari 2021

software design hacking open source

Om mezelf wat meer te dwingen de dingen te doen waar ik blij van word, heb ik een nieuwe "life hack" of "persoonlijk O.S." feature. Ik heb me voorgenomen om leuke dingen wat vaker snel en kort te beschrijven in dit soort mini blogjes. Daarbij "nudge" ik mezelf om telkens te checken of ik bezig ben met de dingen waar ik bezig mee wil zijn.

Lees pOS feature #1: Happy Highlighter

Open source licenties en verdienmodellen

21 januari 2021

public tech open source code for nl meetup

Vandaag een leuke Code for NL meetup over open source licenties en verdienmodellen. Walter van Holst van Hooghiemstra en partners vertelde over de verschillende, ook niet juridische, aspecten van deze licenties, waarna er ruimte was voor vragen.

Lees Open source licenties en verdienmodellen

De waanzin van standaardapplicaties

19 januari 2021

public tech software design common ground

"De definitie van waanzin is telkens hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten." Schijnbaar een uitspraak van Albert Einstein, al wordt dat tegenwoordig van elke diepzinnige uitspraak beweerd. Maar goed, in ieder geval lijkt mij hier een diepe waarheid achter schuilgaan.

Lees De waanzin van standaardapplicaties

Push nieuwe stijl

18 januari 2021

software design design thinking

Vandaag voor het eerst de nieuwe stijl Push uitgeprobeerd. In de praktijk komen we vaak tegen dat een project steeds meer in een lopende band modus komt, waarbij design soms wat buiten de boot dreigt te vallen. Met Push brengen we de design fase weer expliciet terug in iedere doorontwikkeling.

Lees Push nieuwe stijl

Datagedreven werken ondersteunt mensen in hun autonomie en professionaliteit

1 januari 2020

open source innovatie datagedreven

Mensen denken bij datagedreven werken vaak aan management-data en daarmee managementsturing. Managementsturing is een grote, langzame feedbackloop. Met datagedreven werken kun je echter veel kleinere feedbackloops maken, die veel zinvoller zijn voor de mensen in de uitvoering zelf. Daarom maken wij juist praktische apps voor in de uitvoering, die vervolgens data genereren voor de aansturing: ze kunnen iets met die gegenereerde gaan data doen. En ook dat levert weer data op. Zo krijg je voet tussen de deur om de datagedreven werkwijze langzaam op te bouwen.

Lees Datagedreven werken ondersteunt mensen in hun autonomie en professionaliteit

Open strategie gemeente Amsterdam loont

3 april 2018

open source innovatie

Het aanpakken van overlast op straat of weten welke kraamhouders op de weekmarkt staan. Iedere gemeente zoekt er oplossingen voor, maar in Amsterdam zijn open source samenwerking en hergebruik van (open) databronnen daarbij leidend. Het leuke is dat het ook nog wat oplevert: qua financiën én qua manier van denken.

Lees Open strategie gemeente Amsterdam loont

Design thinking: maatwerk is helemaal terug

1 maart 2018

open source innovatie design thinking

“One size fits none. Overheden moeten weer meer zelf gaan ontwikkelen. Ze hebben gekke processen,” stelt Maarten Geraets. Hij zette drie jaar geleden op verzoek van de gemeente Amsterdam het Datalab op. Zijn opdracht was om met een innovatief team datagedreven toepassingen te zoeken voor een aantal zeurende problemen in de stad. Geraets ontwikkelde daarvoor samen met zijn zakenpartner Johan Groenen de Fixxx-methode, ofwel Fast Innovation Amsterdam. Inmiddels zijn al verschillende projecten met succes afgerond.

Lees Design thinking: maatwerk is helemaal terug