pOS feature #1: Happy Highlighter
software design hacking open source
22 januari 2021
Om mezelf wat meer te dwingen de dingen te doen waar ik blij van word, heb ik een nieuwe “life hack” of “persoonlijk O.S.” feature. Ik heb me voorgenomen om leuke dingen wat vaker snel en kort te beschrijven in dit soort mini blogjes. Daarbij “nudge” ik mezelf om telkens te checken of ik bezig ben met de dingen waar ik bezig mee wil zijn.
Met dan aan Arjan Widlak noem ik deze feature de “Happy Highlighter”. Met een klein stukje code op mijn persoonlijke website onderstreep ik op iedere pagina of ik de woorden gebruik waarvan ik heb bedacht dat ik ze vaker wil gebruiken, omdat het de dingen zijn waar ik blij van word. Ik ga ze hier niet opsommen (want dat is vals spelen ;p).
De term PersonalOS leerde ik van Martijn Aslander, die ik al jaren waardeer om zijn onvermoeibare inzet als het gaat om het promoten van delen van kennis en weggeven van creativiteit, omdat de wereld daar uiteindelijk rijker van wordt. Ik heb zelf ook ervaren dat het laten stromen van die energie ervoor zorgt dat je een onstopbare brainstormer (check die highlight!) wordt, waardoor er aan creatieve ideeën nooit meer gebrek is. Op een gegeven moment is tijd dan de beperkende factor, vandaar dus ook deze hack om er voor te zorgen dat ik de leukste dingen doe :)
Code staat op Github, en ideeën zijn natuurlijk welkom!
Andere aantekenignen

Samen denken, ruwe schetsen
25 januari 2021
Als ik als visueel denker met mensen samenwerk, kom ik er niet omheen om ideeën ook visueel te maken en die plaatjes samen met mensen te bespreken, om te checken of ik het snap. Daarvoor is het helemaal niet nodig om mooie plaatjes te maken, heb ik gemerkt. Sterker nog, er valt veel voor te zeggen om juist hele ruwe schetsen te gebruiken.
Wat projecten kunnen leren van Common Ground
15 januari 2025
Hoe kunnen publieke projecten effectiever samenwerken? Het Common Ground-model biedt hiervoor een interessante opzet.

Het gevaar van priming
25 januari 2021
Zojuist een erg interessante sessie gehad over de mogelijkheid om een "algoritmeregister" te introduceren. Iedereen heeft daar wel iets van een beeld bij, maar bij nadere verkenning blijkt al snel: wat zit er nou eigenlijk in een "register", en wat valt er eigenlijk allemaal onder de noemer "algoritmes". Op die manier wordt het verzinnen van een oplossing een soort taalfilosofische exercitie.