Alternatieve Software

10 april 2024

Update 13 juni 2024: Bert Hubert gaf tijdens de Public Spaces conferentie een presentatie over de noodzaak van digitale autonomie en het hebben van een open houding ten aanzien van alternatieve software en services. Deze is terug te kijken op https://video.publicspaces.net/w/usooQsSVDfgAzJdNdtz4rC. Artikelen van zijn hand zijn terug te vinden op zijn website https://berthub.eu/.

We gebruiken iedere dag een enorm aantal stukjes software, zowel geïnstalleerd op onze computers en telefoons, als via het web. Het is moeilijk voor te stellen hoe we de dingen die we doen zouden doen zonder deze digitale tools. Des te problematischer is het dat de meeste van deze tools afkomstig zijn van een handjevol bedrijven, vaak buiten de EU, die er een verdienmodel op na houden dat niet altijd in lijn is met onze belangen.

Switching Software is een overzicht van open alternatieven voor de software die we dagelijks gebruiken.

Switching Software is een overzicht van open alternatieven voor de software die we dagelijks gebruiken.

Onder veel noemers wordt er gewerkt om deze situatie te veranderen. Initiatieven als Public Spaces, het sturen richting Open Source bij de overheid, discussies over Digitale Autonomie en Digitale Gemeenschapsgoederen, en nieuwe Europese wetgeving zijn erop gericht op Europese bodem een alternatief ecosysteem te ontwikkelen voor de software en services die we dagelijks gebruiken.

Check Switching Software voor “public instances”: vrij te gebruiken instanties voor bijvoorbeeld collaborative editing.

https://switching.software/

https://publicspaces.net/

https://berthub.eu/