Design thinking: maatwerk is helemaal terug

open source innovatie design thinking

1 maart 2018

Lees het originele artikel op AG Connect

Ontwikkelmethoden als agile development en lean startup onderschrijven het belang van de rol van de eindgebruiker, door deze vroeg en vaak te betrekken bij het ontwikkelen van software. Design thinking gaat daarin nog verder: de beoogde gebruikers worden niet alleen betrokken om gemaakte software te testen, maar ook om te bedenken wat voor software nodig is. Of zelfs om te beslissen óf er software nodig is.

Dappermarkt © CC BY-SA 2.0- Flickr

Dappermarkt © CC BY-SA 2.0- Flickr

“One size fits none. Overheden moeten weer meer zelf gaan ontwikkelen. Ze hebben gekke processen,” stelt Maarten Geraets. Hij zette drie jaar geleden op verzoek van de gemeente Amsterdam het Datalab op. Zijn opdracht was om met een innovatief team datagedreven toepassingen te zoeken voor een aantal zeurende problemen in de stad. Geraets ontwikkelde daarvoor samen met zijn zakenpartner Johan Groenen de Fixxx-methode, ofwel Fast Innovation Amsterdam. Inmiddels zijn al verschillende projecten met succes afgerond.

Andere aantekenignen

Wat projecten kunnen leren van Common Ground

15 januari 2025

open source publieke sector common ground

Hoe kunnen publieke projecten effectiever samenwerken? Het Common Ground-model biedt hiervoor een interessante opzet.

Lees Wat projecten kunnen leren van Common Ground

Gemeente Amsterdam doet ‘t zelf(s)

18 april 2018

open source publieke sector digitale autonomie

De gemeente Amsterdam ontwikkelt sinds twee jaar open source toepassingen in eigen huis. “Leveranciers houden de overheid vaak gegijzeld met ondoorzichtige software”, beweert Datalab directeur Berent Daan.

Lees Gemeente Amsterdam doet ‘t zelf(s)

Publieke Code bij Logius

13 maart 2025

open source publieke sector public code

Als beleidsmakers en programmeurs in de publieke sector moeten we beseffen dat er specifieke eisen zijn aan ons werk. De Standaard voor Publieke Code is daarom óók waardevol in omgevingen waar openbaarheid (nog) niet de hoogste prioriteit heeft.

Lees Publieke Code bij Logius

Bekijk alle aantekeningen