Een app om de toekomst te voorspellen
24 januari 2021
Een tijd geleden kreeg ik het verzoek om een Tarot app te schrijven. In eerste instantie moest ik even nadenken; ik geloof namelijk niet in dit soort zaken. [discussie: moest ik deze klus daarom afwijzen?] Uiteindelijk heb ik het appje gemaakt, en daarbij kwam er een interessante afweging voorbij.
Implementatie
De functionele specificatie was als volgt: de gebruiker krijgt een geschudde pak Tarot kaarten als rij voorgeschoteld — met de rug omhoog. Vervolgens kiest de gebruiker drie kaarten. Deze worden in volgorde van selectie getoond, met per kaart wat uitleg erbij, en een telefoonnummer dat gebeld kan worden voor meer duiding door een medium.
Ik heb dit geïmplementeerd als een array van alle kaart objecten, die ik vervolgens randomiseer. Daar loop ik doorheen en maak voor ieder object een html element aan. Als je klikt op dat element, dan wordt die kaart in de selectie opgenomen, en uiteindelijk getoond.
Op die manier probeer ik zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven: de keuze van de gebruiker vindt plaats na het husselen van de kaarten, als de volgorde al vast ligt.
Een eenvoudiger manier zou zijn geweest: toon een rij “ruggen”, selecteer er drie (zonder dat dit iets betekent), en toon gewoon 3 willekeurige kaarten bij het “omdraaien”. Op die manier zou de keuze van de gebruiker echter geen invloed hebben op de selectie. De gebruikerservaring zou identiek zijn geweest, maar toch heb ik daar niet voor gekozen, omdat ik in mijn optiek daarmee de gebruiker voor de gek had gehouden…
Ik ben benieuwd hoe anderen daarover denken? Heeft iemand vergelijkbare ervaringen?
Andere aantekenignen

Design thinking: maatwerk is helemaal terug
1 maart 2018
“One size fits none. Overheden moeten weer meer zelf gaan ontwikkelen. Ze hebben gekke processen,” stelt Maarten Geraets. Hij zette drie jaar geleden op verzoek van de gemeente Amsterdam het Datalab op. Zijn opdracht was om met een innovatief team datagedreven toepassingen te zoeken voor een aantal zeurende problemen in de stad. Geraets ontwikkelde daarvoor samen met zijn zakenpartner Johan Groenen de Fixxx-methode, ofwel Fast Innovation Amsterdam. Inmiddels zijn al verschillende projecten met succes afgerond.

Samen denken, ruwe schetsen
25 januari 2021
Als ik als visueel denker met mensen samenwerk, kom ik er niet omheen om ideeën ook visueel te maken en die plaatjes samen met mensen te bespreken, om te checken of ik het snap. Daarvoor is het helemaal niet nodig om mooie plaatjes te maken, heb ik gemerkt. Sterker nog, er valt veel voor te zeggen om juist hele ruwe schetsen te gebruiken.
Publieke Code bij Logius
13 maart 2025
Als beleidsmakers en programmeurs in de publieke sector moeten we beseffen dat er specifieke eisen zijn aan ons werk. De Standaard voor Publieke Code is daarom óók waardevol in omgevingen waar openbaarheid (nog) niet de hoogste prioriteit heeft.