10 april 2024
Update 13 juni 2024: Bert Hubert gaf tijdens de Public Spaces conferentie een presentatie over de noodzaak van digitale autonomie en het hebben van een open houding ten aanzien van alternatieve software en services. Deze is terug te kijken op https://video.publicspaces.net/w/usooQsSVDfgAzJdNdtz4rC. Artikelen van zijn hand zijn terug te vinden op zijn website https://berthub.eu/.
We gebruiken iedere dag een enorm aantal stukjes software, zowel geïnstalleerd op onze computers en telefoons, als via het web. Het is moeilijk voor te stellen hoe we de dingen die we doen zouden doen zonder deze digitale tools. Des te problematischer is het dat de meeste van deze tools afkomstig zijn van een handjevol bedrijven, vaak buiten de EU, die er een verdienmodel op na houden dat niet altijd in lijn is met onze belangen.
Onder veel noemers wordt er gewerkt om deze situatie te veranderen. Initiatieven als Public Spaces, het sturen richting Open Source bij de overheid, discussies over Digitale Autonomie en Digitale Gemeenschapsgoederen, en nieuwe Europese wetgeving zijn erop gericht op Europese bodem een alternatief ecosysteem te ontwikkelen voor de software en services die we dagelijks gebruiken.
Check Switching Software voor “public instances”: vrij te gebruiken instanties voor bijvoorbeeld collaborative editing.
8 oktober 2024
Publieke organisaties moeten coders in zelforganiserende teams plaatsen om hun vaardigheden te benutten voor het continu verbeteren van zowel software als de organisatie zelf.
Lees Coders, niet code: Hoe coders publieke organisaties kunnen versterken
15 februari 2021
Onder de noemer open source wordt er gestreden voor het vrijgeven van software die door de overheid gebruikt wordt of gemaakt is. Dit gebruik maken en maken van zijn echter twee erg verschillende cases, waarbij open source ook niet per se de juiste noemer is.
2 september 2019
In de praktijk blijkt de mentaliteit in overheids ICT-projecten vaak nog best wel ‘closed source’ te zijn: pas als het project is afgerond, wordt de code openbaar gemaakt. Vaak duurt het zelfs nóg een paar maanden, omdat de code geschikt moet worden gemaakt voor publicatie.