Open Samenwerking
en Innovatie
in Public Tech

woordenboek

Johan Groenen

Foto van Johan Groenen

public tech

Afkorting van public interest technology. Technologie door en/of in samenwerking met de overheid ontwikkeld op basis van publieke waarden. Daarmee staat het tussen govTech (technologie gemaakt door de markt voor toepassing in en/of door de overheid) en civic tech (technologie gemaakt vanuit de samenleving, vaak vanwege uitblijven of disfunctioneren van de oplossingen die worden geboden door de overheid).

Op- of aanmerkingen? Ik sta graag open voor discussie, bijvoorbeeld op Twitter.

common ground foundation for public code open source code for nl algoritmeregister open samenwerking

Check mijn persoonlijke woordenboek

Meer weten of hulp nodig?

Wil je aan de slag met digitale transformatie of kun je wat hulp gebruiken in je software project? Heb je een goed idee voor innovatieve dienstverlening, maar weet je niet waar te beginnen?
Maak gerust een afspraak voor een intake- en adviesgesprek.
Maak een afspraak

Aantekeningen

Aantekening 15 februari 2021

Public Code of Source Available

Onder de noemer open source wordt er gestreden voor het vrijgeven van software die door de overheid gebruikt wordt of gemaakt is. Dit gebruik maken en maken van zijn echter twee erg verschillende cases, waarbij open source ook niet per se de juiste noemer is.

public tech open source meetup foundation for public code

Lees "Public Code of Source Available"
Aantekening 25 januari 2021

Het gevaar van priming

Zojuist een erg interessante sessie gehad over de mogelijkheid om een "algoritmeregister" te introduceren. Iedereen heeft daar wel iets van een beeld bij, maar bij nadere verkenning blijkt al snel: wat zit er nou eigenlijk in een "register", en wat valt er eigenlijk allemaal onder de noemer "algoritmes". Op die manier wordt het verzinnen van een oplossing een soort taalfilosofische exercitie.

public tech software design algoritmeregister code for nl meetup

Lees "Het gevaar van priming"
Aantekening 21 januari 2021

Open source licenties en verdienmodellen

Vandaag een leuke Code for NL meetup over open source licenties en verdienmodellen. Walter van Holst van Hooghiemstra en partners vertelde over de verschillende, ook niet juridische, aspecten van deze licenties, waarna er ruimte was voor vragen.

public tech open source code for nl meetup

Lees "Open source licenties en verdienmodellen"
Aantekening 19 januari 2021

De waanzin van standaardapplicaties

"De definitie van waanzin is telkens hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten." Schijnbaar een uitspraak van Albert Einstein, al wordt dat tegenwoordig van elke diepzinnige uitspraak beweerd. Maar goed, in ieder geval lijkt mij hier een diepe waarheid achter schuilgaan.

public tech software design common ground

Lees "De waanzin van standaardapplicaties"

« terug naar hoofdpagina